Gulášik od južných susedov
SERVIS - Recepty | 9.10.2011, 00.00, Katarína Rosinová
Asi naozaj platí, že neexistuje zlé, len zle pripravené jedlo. Maďarský guláš som jedla párkrát v živote, no nikdy ma nejako neohúril. Z húžvovitého mäsa a kúpeného leča sa tomu ani nečudujem. Minule som nevedela, čo s hovädzím mäsom na guláš, ktoré som mala v mrazničke. Tak som našla na internete recept, prispôsobila som si ho tomu, čo mám rada, a špecialitka bola na svete. Ako na to?

Tajomstvo dobrého guláša je v kvalitných surovinách a poctivej príprave.
Dve nakrájané cibule hoďte do plytšieho kastróla na olej a osmažte. Cibuľu hneď osoľte, zabráni to jej pripáleniu. Pol kila hovädzieho nakrájajte na kocky a pridajte k cibuli. Miešajte, až kým nie je zo všetkých strán zatiahnuté. Potom pridajte trochu vody a sladkú mletú papriku. Nechajte dusiť asi hodinu. Treba kontrolovať množstvo odparenej vody a priebežne ju dopĺňať. Keď už je mäsko polomäkké, pridajte na tenké pásiky nakrájanú papriku, tri olúpané a na kúsky pokrájané rajčiny a deci červeného vína. Podľa potreby dochuťte. Varte ešte asi necelú hodinu, až kým je mäsko mäkučké. Opäť priebežne prilievajte vodu, ale tak, aby šťava nebola príliš riedka. Zákaz zahusťovania múkou! Keď sa vám zdá šťavy málo, majte pre istotu pripravené pasírované paradajky, ktorými ju môžete doliať. Hotový guláš podávame s knedľou alebo ryžou. K tomu čapované pivečko a úspech je zaručený.