Šéf trnavskej Rotundy Spiegelsaal: Zakladáme si na atmosfére podniku
RELAX - Rozhovory | 15.8.2024, 09.03, Ján Král
Rotunda Spiegelsaal nedávno oslávila desiate narodeniny. Kaviareň, bar a piváreň na Kalinčiakovej ulici v Trnave si za ten čas získala množstvo verných zákazníkov. Väčšina z nich nechýbala ani na nedávnych oslavách podniku, ktorý sídli v priestoroch zrekonštruovanej historickej budovy z roku 1792. Ten postupne zrenovovali, dostavali modernú prístavbu rešpektujúcu charakter kultúrnej národnej pamiatky a vytvorili reprezentatívny priestor, kde výborne chutí nielen pivo. Spoluvlastník Rotundy a jej prevádzkár v jednej osobe Ľuboš Minarovič v rozhovore pre náš web rozprával o minulosti budovy i podnikaní v gastre. Prezradil aj pikošku, v Rotunde totiž vraj majú ducha! Ale dobrého.
Ľuboš Minarovič pred vstupom do Rotundy Spiegelsaal, kde okrem nápojov podávajú aj denné menu.
Ako si spomínate na obdobie spred desiatich rokov, keď ste sa rozhodli vybudovať Rotundu Spiegelsaal?
- Chceli sme otvoriť piváreň, našli sme tento priestor a tak nás oslovil, že sme nezaváhali a zobrali to. Najprv sme chceli otvoriť podnik iba v historickej časti a nad prístavbou sme neuvažovali.
Bola tu malá záhradka, kde sme chceli pestovať zeleninu a vytvoriť tam príjemné sedenie. Potom sme si ale začali veci normálne rozdeľovať a zistili sme, že musíme postaviť aj ďalšie miestnosti. Spravili sme aj pivnicu a terasu na pochôdznej streche. Pôvodne zamýšľaná investícia, do ktorej sme sa chceli zmestiť, sa znásobila.
V akom stave ste našli budovu?
- Z vnútra bola rotunda zdevastovaná, z povaly sme vyniesli asi jeden a pol kontajnera vtáčieho trusu. Výbornú prácu odviedli pri obnove priestorov reštaurátori, ktorí odkryli pôvodnú nástennú maľbu.
Maľba na stene vytvára dojem posedenia v drevenom záhradnom altánku, obrasteného popínavou zeleňou. Táto myšlienka bola prenesená aj na prístavbu, ktorá je ukrytá v zeleni.
Budova pôvodnej rotundy potrebovala zásadnú rekonštrukciu.
Predtým, než dali rotundu do súčasného stavu. Zľava spoluvlastníci podniku Ľuboš Minarovič, Martin Čapoš, Rastislav Čeleda a reštaurátori objektu.
Ako vznikal koncept podniku?
- Dali sme tomu voľný priebeh, aby si podnik našiel svoje miesto a tvorili si ho zákazníci. Klientela sa za desať rokov zmenila, podľa toho sme tvorili aj sortiment. Kaviareň sa postupne transformovala na bar, dnes máme celodňovú prevádzku, kde pivo tvorí podstatu sortimentu. Nechýba stála ponuka jedál k pivu a už tri mesiace aj denné obedové menu.
Čo považujete za silné stránky Rotundy a na čo máte najlepšie odozvy od zákazníkov?
- Atmosféra podniku, na ktorej si zakladáme, aby tu bola pohoda a pozitívna nálada. Veľa zákazníkov si to cení. Takisto malo zmysel investovať do kvalitnej architektúry, priestory sú spravené nadčasovo a stále nám ich ľudia chvália. Aj po desiatich rokoch vyzerajú pútavo.
Snažíme sa prispieť k oživeniu posedenia v Rotunde rôznymi aktivitami. Organizujeme vedomostné kvízy, ktoré sa stali obľúbenými. Veľký záujem bol aj o vínne degustácie spojené s párovnamím chutí rôznych jedál.
V súčasnom období sme spestrili ponuku jedál obedovým menu a grilovaním na terase vo večerných hodinách. Občas počas víkendu mávame hudobné večery, čomu by sme sa aj do budúcna radi venovali v spojení s tancom.
Rotunda Spiegelsaal v sebe kĺbi historickú a modernú architektúru.
Strešná terasa ponúka v lete ideálny priestor na trávenie letného dňa.
Dlhé roky čapujete ako hlavné pivo Bernarda. Prečo ste sa rozhodli pre túto značku?
- Kedysi som chodil na Bernarda do niekdajšieho Steakhouse-u na Pekársku ulicu alebo do Grandu, kde som si odrábal čašníčku prax. Toto pivo mi vždy skvele chutilo. Vyberali sme podľa chuti, ľuďom očividne tiež vyhovuje a značku si pochvaľujú.
Bernarda sme za 10 rokov nevymenili a ani to neplánujeme. V ponuke je však okrem tohto ležiaku aj vždy nejaký špeciál z craftového pivovaru. V súčasnosti je v ponuke APAč z Pivovaru Žiwell a tmavý stout Guinness.
V Rotunde čapujú primárne značku piva Bernard, majú však aj iné druhy.
Tento rok ste do ponuky Rotundy pridali aj obedové menu. Ako hodnotíte túto novinku?
- Zatiaľ máme obedové menu v ponuke pomerne krátko, ale máme veľa pozitívnych ohlasov. Ponuku menu teraz upravujeme podľa chute a požiadaviek hostí. Predtým sme Rotundu otvárali až o 17-tej hodine, ale teraz je vďaka obedovej ponuke otvorená už od deviatej rána.
Žaneta si rada robí žartyV Rotunde Spiegelsaal majú netradičného „štamgasta“. „Máme tu ducha a je to dobrý duch. Dali sme mu meno Žaneta. Niekto má zdokumentovanú aj jej fotografiu, ako leží na schodoch. Na fotografii vidno tieň a vyzerá to, ako by niekto ležal so spustenými vlasmi. Samozrejme, je to len hra tieňa a svetla,“ smeje sa Ľuboš Minarovič.
„Mali sme tu svojho času kuchára Szabiho, ktorý vybehol z WC na polovicu so stiahnutými gaťami, keď tu bol sám a bol si istý, že v podniku nemôže byť nikto iný a zrazu počul divné veci. Chodí sem upratovať Rita, ktorá tvrdí, že na hornom poschodí niečo je. Keď upratuje, jej pes je celý čas tam, nemôže ho dostať dole, šteká do steny, vrtí chvostom a na niečo sa teší. Už aj ja som niečo divné počul, že hrala hudba a pritom nehrala, prípadne niečo zrazu padlo. Žaneta je očividne veselá kopa, rada si z nás uťahuje,“ hovorí so širokým úsmevom Minarovič. |
Ďalšia fotogaléria z Rotundy Spiegelsaal
Najprv plánovali mať podnik iba v pôvodnej Rotunde a tam, kde je dnes prístavba, plánovali malú záhradku s posedením.
Archívna snímka pôvodnej rotundy.
Pôvodnú rotundu postavili v roku 1972. Jej nasledovníčku nechali obrásť zeleňou.
O dobrú atmosféru sa stará v podniku aj príjemný personál.
Pohľad z hornej terasy na spodnú.
Na hornej terase v lete pravidelne organizujú grilovačky.
Úspešné podnikanie by nebolo možné bez opory v rodine.
Interiér Rotundy má nadčasovú architektúru.
K návštevníkom Rotundy patrí aj mama Ľuboša Minaroviča.
V Rotunde denne podávajú špeciality z domácej kuchyne.
Rotunda Spiegelsaal - už desať rokov na gastro trhu.