V Cíferi kompostujú viaceré obce spoločne, kompost ponúknu obyvateľom
AKTUALITY - Región | 15.8.2024, 11.09, prispievatelia
Kompostáreň dokáže pomocou moderných technológií spracovať rastlinný aj kuchynský odpad, zatiaľ ju využíva 12 obcí.
Vedúci kompostárne Jaroslav Kráľovič pred biodomami, v ktorých prebieha samotný proces kompostovania. FOTO: Pavol Machovič
Prvé tony kvalitného kompostu už v Cíferi produkuje regionálna kompostáreň obcí združených v Mikroregióne 11 Plus.
Kompostáreň využíva moderné technológie na zhodnocovanie zeleného aj kuchynského odpadu. Mikroregión 11 Plus združuje 22 obcí z okresu Trnava a čiastočne aj Galanta a Pezinok. Podľa jeho predsedu a zároveň starostu Cífera Maroša Sagana kompostáreň zatiaľ využíva 12 obcí.
„Rátame s tým, že ďalšie obce budú ešte pribúdať, pretože už viaceré samosprávy prejavili záujem o tieto služby, predovšetkým o zber kuchynského odpadu,“ povedal Sagan.
Súčasťou celého projektu bolo nielen vybudovanie samotného areálu kompostárne s dvojicou tzv. biodomov, ale aj nákup potrebnej techniky, vrátane auta na zvoz zeleného aj kuchynského odpadu. O takýto odpad sa musí postarať každá obec, ich združenie to umožňuje robiť efektívnejšie.
„Hotový kompost poskytneme obyvateľom členských obcí mikroregiónu, ale využiť ho môžu aj samotné obce na svoje zelené plochy, k stromom, kríkom alebo kvetom. Ak by bolo kompostu viac, ponúkneme ho poľnohospodárom, ktorí hľadajú alternatívu k hnojeniu drahými umelými hnojivami,“ dodal Maroš Sagan.
Spolupráca obcí v tomto prípade prispela k dostupnosti kompostárne v Cíferi pre viaceré obce. Toto je podľa Maroša Sagana cesta aj pri riešení nakladania s ďalšími odpadmi.
Súčasťou projektu regionálnej kompostárne bol aj nákup potrebnej techniky, napríklad aj tohto auta na zvoz rastlinných a kuchynských odpadov. FOTO: Pavol Machovič
Starostovia z okolia Trnavy to videli na pracovnej ceste v severnom Taliansku, kde regionálna odpadová spoločnosť dokáže vytriediť až 91 percent zo všetkých odpadov.
Celkové náklady na vybudovanie kompostárne, vrátane nákupu techniky, dosiahli približne 4,1 milióna eur. Mikroregión získal príspevok 3,9 milióna eur z eurofondov, konkrétne z programu Kvalita životného prostredia, na spolufinancovaní sa podieľali aj samotné obce.
Kompost v Cíferi vzniká procesom kontrolovaného dozrievania v dvoch biodomoch, súčasťou areálu kompostárne sú aj skladové priestory a plochy na dozrievanie kompostu.
Po dovezení konárov a ďalšieho zeleného materiálu prebieha podľa vedúceho kompostárne Jaroslava Kráľoviča jeho štiepkovanie, drvenie a premiešanie. Potom sa takto upravený materiál navezie do biodomu, kde po pridaní kuchynského odpadu prebieha jeho rozklad a samotné kompostovanie.
Pri teplote najmenej 70 stupňov tu prebieha aj takzvaná hygienizácia, ktorá zbaví materiál nežiadúcich baktérií, mikroorganizmov alebo semien burín. Po mesiaci v biodome sa hotový kompost vyvezie na voľnú plochu, kde ešte dozrieva.
V tomto prípade podľa Kráľoviča platí, že čím dlhšie, tým lepšie.
SITA