Rýchle, teplé, chrumkavé
SERVIS - Recepty | 23.10.2011, 00.00, Vladimír Kampf
Bruschetta je chýrne talianske predjedlo. Nejde o nič mimoriadne. Z nášho pohľadu je to hrianka opečená nasucho s nejakými kúskami navrchu.

Chuť je závislá od kvality jednotlivých potravín. FOTO: autor
Do hriankovača dávam zopár chlebíkov a opečiem podľa chuti. Môžu byť aj na kolieska nakrájané rožky alebo cereálny či celozrnný chlieb.
Medzitým si pripravím cherry rajčiny. Nakrájam ich na osminky. Na malé kúsky nakrájam aj tvrdý alebo polotvrdý syr, pridám nakrájanú čerstvú bazalku a olivový olej. Nakoniec štipka soli, aby sa nepovedalo. Keď už je nad zlato. Všetko premiešam a lyžicou ukladám na pripravené hrianky. Tak vznikne bruschetta.
Dôležitý je naozajstný panenský olivový olej. Musí mať výraznú arómu a chuť, rovnako ako syr a kokteilové rajčinky. Pripravovať oblohu bruschetty z lacných surovín znamená pripraviť sa o pôžitok z chutí.
Tí lenivejší si môžu prípravu bruschetty uľahčiť tým, že na ňu dajú za lyžicu leča alebo zeleninového ajvaru. Z toho by však boli moji talianski kamaráti veľmi nešťastní. Myslím si, že by ich to rozhodilo rovnako ako kečup na špagetách.