Ružindol rozvoniaval gulášom, v receptoch nechýbali špeciálne ingrediencie
AKTUALITY - Región | 9.9.2024, 17.57, Ján Král
S letom sa lúčili v Ružindole súťažou vo varení gulášu, pre najmenších boli pripravené skákacie nafukovacie atrakcie.
Tím Susedia varil guláš podľa srbsko-slovenského receptu. Takto nakladali vzorku pre posúdenie odbornou porotou. Foto (19x): Ján Král
Mnohé obce v okolí Trnavy majú svoje dobrovoľné hasičské zbory (DHZ). Výnimkou nie je ani Ružindol, v obci však viac ako dve desaťročia táto organizácia chýbala. Posledná zmienka o aktivite dobrovoľných hasičov pochádzala z roku 1998, obnoviť sa zbor podarilo až v roku 2022.
Teraz už má 31 členov a je opäť pevnou súčasťou obce. „Od obnovenia zboru sme pomáhali napr. s odstraňovaním spadnutého stromu, pomáhali sme občanovi, ktorého vytápalo, ale napr. naši mladí členovia počas hodov usmeňovali dopravu. Požiar sme našťastie v obci zatiaľ riešiť nemuseli,“ vraví Ivan Klokner, ktorý je jedným z veliteľov DHZ Ružindol.
„Dobrovoľní hasiči poznajú pomery v obci a najmä špecifiká terénu, poskytnú tak v prípade potreby veľmi cenné informácie pre profesionálov. Takisto je dôležitá doprava vody, ktorú cez hadice a striekačku na určitú vzdialenosť dokážeme dostať k požiaru,“ dopĺňa jeho kolega z velenia Ľubomír Marko.
Súčasťou ružindolského hasičského zboru sú aj ženy. Napr. Alena Hafrovičová pracuje v tejto oblasti aj v civilnom povolaní, zamestnaná je v hasičskom zbore na bratislavskom letisku.
V prípade potreby sú dobrovoľní hasiči Ružindolčanom k dispozícii, okrem toho však „v dobrých časoch“ aj pomáhajú organizovať akcie. Jednou z takých bola súťaž vo varení gulášu, ktorá sa uskutočnila cez víkend a zorganizovali ju spoločne s obcou.
Dobrovoľní hasiči v sobotu pripravovali v Ružindole gulášovú akciu. "Našou hlavnou ingredienciou do gulášu je láska," vravel s úsmevom Ľubomír Marko.
Variť prišlo 13 tímov, v drvivej väčšine z Ružindola, boli však medzi nimi aj družstvá posilnené napr. o Vlčkovčanov (Vlci a Bosorky) ale aj tím z Bratislavy, ktorý už len svojimi kostýmami pútal pozornosť.
Išlo o partiu väzenských dozorcov, ktorí sa obliekli do prúžkovaných čierno-bielych odevov väzňov známych z rozprávok a dali si kontrastný názov Sloboda.
„Prišli sme na pozvanie kamaráta Maroša Karádyho, ktorý varí v inom tíme. Neoľutovali sme, v Ružindole vládne na akcii veľmi dobrá nálada,“ pochvaľovali si chlapi z tímu.
Družstvo Sloboda varilo guláš z bavorského kolena a mäsa mufĺóna a daniela. Zemiaky doň nedávali.
Ružindolským hasičom sa minuloročný triumf v súťaži nepodaril obhájiť, najlepší guláš podľa odbornej poroty napokon navaril tím Základnej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska z Ružindola.
„Použili sme hovädzie mäso a jalovec. Špeciálnou prísadou bol rozmarín,“ prezradila Ľudmila Milotová, ktorá mala spolu s tímovými kolegami z triumfu veľkú radosť.
Radosť víťazného tímu pri vyhlásení výsledkov.
V hlasovaní verejnosti zožal najväčší úspech pokrm, ktorý pripravili Záhradkári, dostali zaň ocenenie Gulášmajster 2024.
„U nás nesmelo ako tajná prísada do gulášu chýbať červené víno Cabernet Sauvignon od pána Hečka z Ružindola. Chuť ešte umocnil špik,“ usmial sa Jozef Šottník, tajomník ružindolských záhradkárov.
Záhradkári uspeli v hlasovaní verejnosti.
Mimochodom, na 21. - 22. septembra organizujú v Ružindole výstavu ovocia, zeleniny, kvetov a výšiviek, kde budú mať zastúpenie aj včelári so svojimi medmi.
„Tohtoročnú úrodu ovocia trochu poškodilo krupobitie, inak však vďaka teplu a množstvu slnečných lúčov všetko dozrievalo skôr a napr. hrozno má vynikajúcu cukornatosť. Víno ani netreba pri výrobe dosladzovať,“ dodal Šottník.
Starosta Peter Galanský oceňuje víťazný tím.
Starosta Ružindola Peter Galanský odovzdal zástupcom najlepších tímov darčekové koše a pamätné varešky. Ocenil tiež atmosféru, v akej sa nieslo podujatie.
„Ide o tradičnú akciu, tešíme sa, že si každý rok nájde dostatok tímov čas a prídu si zasúťažiť. Varenie gulášu je tradičnou neformálnou dedinskou akciou, ľudia prídu, zabavia sa a majú dobrý pocit z toho, že potešia zvyšok obce navarením gulášu,“ povedal Galanský.
Ako dodal, v obecnom zastupiteľstve postupne finalizujú plány pre rozvoj obce na budúci rok. Výraznú investíciu chystajú pre školu, a ak príde k dohode medzi poslancami, vybudujú tiež nové chodníky.
„Zvýši sa tým bezpečnosť a atraktivita ulíc, na ktorých doteraz chýbali,“ doplnil.
Na druhom mieste v hodnotení odbornej poroty skončilo družstvo Apocomp.
Rošindolskí chlapci pred dvoma rokmi súťaž vyhrali, tentoraz obsadili tretie miesto.
Mariášisti to vedia nielen s kartami ale aj pri kotli.
"Mariáš je o karte, buď ide alebo nie. Pri guláši treba vedieť, ako ho správne chuťovo zladiť. A musí byť niekto, kto vareniu velí, inak by nestál za nič," vraveli Mariášisti. Hlavným kuchárom bol Michal Maják, ktorý mimochodom nedávno vyhral vo Zvolene 3. miesto v celoslovenskej súťaži.
Tímu Stracení ušla medailová pozícia len tesne, obsadili štvrté miesto.
V družstvo ŠoMoLo (Šottníkoví - Morongoví - Lomenoví) vládla dobrá nálada.
Sloboda prišla do Ružindola až z Bratislavy.
Carp team mal ako hlavnú prísadu papriku z Marcelovej.
Varilo aj družstvo pracovníkov obecného úradu.
Susedia skúšali po minulé roky guláš bez zemiakov, tento raz v ich pokrme nechýbali. Mäso bolo z hovädzieho bôčiku a bravčového pliecka.
Vlci a Bosorky boli zmiešaným tímom Vlčkovčanov a Ružindolčanov.
Na putovnú varešku pribudnú mená nových víťazov.
Víťazné družstvo ZO JDS Ružindol. Zľava: Bohumila Jelemenská, Mária Hečková, Ľudmila Milotová, Stanislav Moravec a Ján Kojs so starostom Ružindola Petrom Galanským. Na fotografii chýba Oľga Pösingerová.