V Cíferi vysadili novú obecnú zeleň, v archeoparku voňali zabíjačkové dobroty
AKTUALITY - Región | 4.12.2024, 07.00, prispievatelia
Za prácu neboli tentoraz koláče, ale zabíjačkové špeciality.
Aj vďaka úsiliu brigádnikov bolo v Cíferi a v miestnej časti Pác počas poslednej brigády vysadených 24 stromov a kríkov (líp, javorov a hlohov). Foto: ocú
V Cíferi počas poslednej novembrovej soboty vysadili novú obecnú zeleň. Išlo o druhú fázu prác v rámci už osvedčenej akcie pod názvom Rukami pre Cífer.
Brigádnici sa pod vedením starostu obce Maroša Sagana tentoraz zamerali na sadenie stromov v uliciach Vendelínska a Bernolákova, ako aj v okolí cyklotrasy v miestnej časti Pác, kde pribudlo 24 kusov javorov, hlohov a líp.
Veľký význam má najmä sadenie kríkov hlohu obyčajného, ktorý írsky lekár Green označil už v roku 1894 (pred 130 rokmi) ako „tajomný srdcový liek“. Aj vďaka nemu bol označený za najvýznamnejší objav 19. storočia.
Pre účastníkov komunitnej akcie pripravili občerstvenie v priestoroch Archeoparku, v priestoroch niekdajšieho mlyna rodiny Hustých v Páci, kde sa odvíjala domáca zabíjačka pod dohľadom skúseného odborníka Štefana Krajčoviča.
Návštevníci, ktorí sem zavítali, si mohli nielen pochutnať na čerstvých zabíjačkových špecialitách (jaterničky, krvavničky, klobásy, zabíjačková kaša, chutné mäso priamo z kotla a pod.), ale zároveň si v príjemnom prostredí len nedávno otvoreného areálu užiť program s celou rodinou.
Pre tých najmenších boli pripravené tvorivé dielne pod dohľadom animátorov (príprava medovníčkov či vlastnoručne vyrobené vianočné dekorácie).
Spoločná fotografia časti brigádnikov.
Zabíjačkovú kašu spoločne miešali a zároveň aj patričnými ingredienciami dochuťovali zľava: Jozef Haršány, Štefan Krajčovič a Jozef Selecký.
Vydarenú zabíjačku v Archeoparku v Páci mal pod palcom Štefan Krajčovič, jeden z potomkov niekdajšieho mlyna rodiny Hustých. Výdatne mu v priebehu dňa pomáhali Oľga Kolenčiaková (vľavo) a Eva Krajčovičová.
V rámci tvorivých dielní sme zastihli pri príprave medovníčkov sestry Somrové, 4-ročnú Katarínu a 6-ročnú Margarétu. Do prípravy sladkých dobrôt postupne zaúčali aj 2,5-ročného Nina Hambalka.
TEXT A FOTO: MARIÁN PAVLÍK