To je ale Fajnotka! Lenka a Danka píšu v Trnave úspešný podnikateľský príbeh
RELAX - Tí sú naši | 14.1.2025, 08.30, Ján Král
Zaujať sa im podarilo receptúrou ale aj tým, že pripravujú tematické dizajny koláčov.
Lenka Korchová (vľavo) a Daniela Pivovárčiová pred prevádzkou Fajnotka.
Spoznali sa na cukrárskom kurze. Sadli si ľudsky, stali sa z nich kamarátky a pustili sa do spoločného podnikania. Lenka Korchová a Daniela Pivovárčiová majú za sebou už viac ako rok úspešnej spolupráce.
Ich cukrárska výroba Fajnotka si za ten čas získala pozitívne meno nielen u Trnavčanov. Dnes majú stálu klientelu, ktorá sa neustále zväčšuje, zákusky dodávajú aj do viacerých kaviarní v Trnave.
„Prvý krok urobila Lenka. Zavolala ma na raňajky s nápadom, či by sme sa nepustili do spoločného podnikania. Jej nápad ma oslovil a spontánne sme rozbehli veci. Ona pochádza z Dolnej Krupej, ja zo Zavara, povedali sme si však, že skúsime nájsť priestory priamo v Trnave. Oslovil nás prenájom v budove oproti Obchodnej akadémii na Kukučínovej ulici a spustili sme výrobu. Zrejme sme to robili dobre, pretože hneď v prvých mesiacoch - od septembra do Vianoc - sme sa v podstate nezastavili,“ spomína Danka Pivovárčiová.
Vo Fajnotke pečú širokú škálu dezertov.
„Sústredili sme sa na kvalitu, čerstvosť a chuť. Pôvodné receptúry tradičných koláčov sme inovovali o nové chute, ktoré u ľudí bodovali. Nikdy som napr. pre seba v cukrárňach nevyhľadávala dobošky, ich klasická chuť mi nepasovala, no ľudia si tento druh zákuskov pýtali a keď ich ochutnali s našim krémom, chutili im ešte viac,“ vraví Lenka Korchová.
Fajnotka sa rýchlo etablovala na trnavskom cukrárskom trhu. Dobré meno prevádzky sa aj pre ponúkanú kvalitu rýchlo šírilo, okolo priestorov navyše denne prechádza množstvo ľudí, takže prevádzka bola na očiach. To však nebol jediný dôvod úspechu.
„S Dankou sa navzájom dopĺňame. Kým ja sa špecializujem na torty a pavlovky, Danka je perfektná napr. vo výrobe makroniek a zdobení. Obe máme deti, pri ktorých sa niekedy môže stať, že jedna z nás pre rodinné povinnosti vypadne a preto je výborné, že sa vieme dokonale zastúpiť,“ hovorí Lenka.
Vizuál torty vypracujú podľa želaní zákazníkov.
„Akú máme tajnú ingredienciu? Dávame do koláčov kus zo seba. Hlavne si navzájom povahovo vyhovujeme, pri výrobe sa neraz dobre spolu zasmejeme, zaspievame si, aj keď na počúvanie pre iné uši to teda rozhodne nie je...“ smeje sa Danka.
„Na rozdiel od niektorých iných cukrárov, nepoužívame krémy z práškov, margarín či stužovače, aby koláče dlhšie vydržali. Radšej robíme čerstvé veci pre spotrebu v najbližších dňoch, ktoré však lepšie chutia. Krémy pripravujeme z mascarpone, smotany či belgickej čokolády. Takto chutia podľa mňa lepšie,“ pokračuje.
Aj takéto sladké špeciality vyrábajú.
V ponuke majú torty rôznych veľkostí a na rôzne príležitosti, pri ktorých si môže zákazník vybrať ich dizajn. Pripravujú široké spektrum koláčov - od rôznych tradičných (veterníky, punčové rezy, laskonky, dobošky) až po moderné ako sú cheesecakey, cup cake-y, tartaletky, pečené nanuky, dezertné poháriky, makrónky, francúzske mousse dezerty, na svadby a veľké oslavy pripravujú candy bary.
„Máme aj vlastnú receptúru dezertu, ktorý sme nazvali Fajnotka. Charakterizuje ho extra čokoládový korpus a pistáciová plnka doplnená o maliny. Tieto kombinácie využívame aj v iných našich cukrárskych počinoch, ľudia si súzvuk chutí veľmi obľúbili,“ vraví Lenka.
Na sociálnej sieti zaujali aj fotografiami koláčikov s tematickým zameraním. Makrónky pripravili napr. s halloweenským motívom, najbližšie chystajú na Valentína koláčiky so zaľúbenými nápismi a venovaniami.
Cukrárčina je remeslo, ktoré si vyžaduje precíznu prípravu a dlhodobé plánovanie. Obzvlášť pri veľkých objemoch výroby. I preto vo Fajnotke vyžadujú objednávky minimálne týždeň dopredu, ideálne 14 dní vopred.
K svadbám odporúčajú objednať si tzv. „testovaciu krabičku“, aby si mohli budúci mladomanželia najprv vyskúšať chuť koláčikov a následne sa rozhodnúť, o ktoré majú záujem.
Danka a Lenka majú plány aj na postupné rozširovanie svojho podnikania. Rady by si časom otvorili vlastnú kaviareň. Chýbať v nej určite nebude ideálne do sladka vyladená atmosféra...
Sladká krabička vždy poteší.
Cukrárska výroba FAJNOTKAadresa: Kukučínova 3, Trnava
objednávky:
sociálne siete: |
Do prevádzky Fajnotka je vstup z Kukučínovej ulice pri autobusovej zastávke.
Vstup do prevádzky.
Torta k prvým narodeninám.
Výborne vyzerajú a ešte lepšie chutia.
Punčová torta pre deväťročnú slečnu.
Obľúbe sa u zákazníkov tešia aj dezertné poháriky.
Torty robia na rôzne príležitosti, napr. aj pre rodinné stretnutie po krste.