Kaviareň Franz alebo cukráreň Elezi? O priestory v Prachárni sa uchádzajú dva koncepty
AKTUALITY - Trnava | 25.11.2025, 18.15, prispievatelia
Do štvrtého kola súťaže prišli dve ponuky s prakticky rovnakými cenami. A ich koncepty? Jeden lepší ako druhý!
Vyzerá to tak, že z dvoch súťažných návrhov z verejnej obchodnej súťaže sa dá vybrať. Vizualizácia: FAD STU
Do ďalšieho kola, už štvrtého, verejnej obchodnej súťaže na prenájom priestorov pre kaviareň - cukráreň v Prachárni v absolútnom centre Trnavy prišli opäť dve ponuky.
Jedna z Trnavy, druhá z Bratislavy, ich cenové ponuky sú takmer rovnaké. Majetková komisia sa tak bude musieť pri výbere nájomcu zamerať na ich podnikateľské koncepty, ktoré chcú vniesť do priestorov niekdajšieho Mliečneho baru, pretože cena nie je v tejto súťaži rozhodujúca.
Za projektom s názvom Kaviareň Franz sú Matej Kleštinec a Anton Bauer, ktorí majú v trnavskom gastre už čo – to za sebou.
„Gastronomický koncept kombinuje kvalitu, čerstvosť a rozmanitosť s odkazom na tradície - od moderných raňajkových sendvičov po reinterpretované retro špeciality ako Ruské vajce či Vtáčie mlieko. Kvalitná výberová káva, sypané čaje, domáce limonády, lokálne vína a klasické koktaily dotvárajú charakter priestoru, ktorý ponúka aj tematické večery, pop-up koncepty a menšie spoločenské podujatia. Aktívna spolupráca s lokálnymi pekárňami, farmármi a výrobcami podporuje regionálnu ekonomiku a zabezpečuje čerstvosť. Kaviareň tak prináša do centra mesta nový impulz - miesto stretnutí, kultúrneho diania a komunitného života,“ píšu vo svojom súťažnom návrhu.
Za priestor na prízemí Prachárne ponúkajú 16 500 eur za rok.
S druhou ponukou prišiel Kemal Elezi, majiteľ renomovanej rodinnej cukrárne a cukrárenskej výroby Elezi z Bratislavy, ktorá chce expandovať aj za hranice hlavného mesta.
Ním ponúknutý koncept je veľmi prepracovaný, podrobný, popisuje otváracie hodiny i ceny takých ťahákov, akými majú byť karamelové veterníky, krémeše alebo gaštanové srdiečka.
„Prevádzka „Kaviareň - mliečny bar Radlinského“ ponúkne moderné prepojenie tradičného konceptu mliečneho baru s remeselnou cukrárskou výrobou rodiny Elezi, ktorá pôsobí na Slovensku viac ako 50 rokov. Zameria sa na spojenie remeselnej cukrárskej a pekárenskej výroby, jedinečnej domácej a strojovej zmrzliny, prvotriednej kávy od slovenských pražiarov, domácich limonád, čajov. Prichádzame s novým konceptom v oblasti fine dining, kde autentický domáci kváskový chlieb v spojení s domácimi nátierkami, ako aj sladké a slané pochúťky z kysnutého aj nekysnutého cesta z dielne Elezi, reprezentujú ďalšiu etapu generačného vývoja gastronómie z dielne Elezi,“ píše sa v súťažnom návrhu rodinnej spoločnosti Elezi, ktorá ponúkla ročné nájomné 16 600 eur.
Tak uvidíme, ako sa majetková komisia mesta rozhodne. V každom prípade totálna rekonštrukcia Prachárne je už prakticky dokončená a podľa predložených ponúk vo verejnej obchodnej súťaži to vyzerá tak, že Trnavčania a návštevníci mesta sa majú na čo tešiť.
PAVOL MACHOVIČ







Energetická gramotnosť: Viete čítať svoju spotrebu? Slováci robia zásadné chyby
Piešťany budú mať sociálny taxík, odvezie seniorov alebo ľudí s pohybovými problémami












