Voňavý punč tiekol potokom, neodolal mu ani pán farár
AKTUALITY - Región | 27.12.2011, 14.15, Katarína Rosinová
Na Štefana bolo pri kostole v Horných Orešanoch veselo. Mladí z miestneho občianskeho združenia LOMOZ od obeda zdobili stánky a chystali občerstvenie. Šéfkuchár Alexander Boháček varil svoj špeciálny punč.
Rodiny a skupinky priateľov sa trúsili celé popoludnie, až do večera. FOTO: Autorka
Jeho tajomstvo spočíva v kvalitných surovinách a poctivých dávkach všetkého, čo v pravom punči nesmie chýbať – karamel, rum, víno, čaj, koreniny, džús, šťava z citrónov a čerstvé ovocie. O tom, že chutil lepšie, ako z viedenských trhov, svedčilo vypité množstvo – dvadsaťpäť litrov.
Čerstvým ovocím sa nešetrilo. FOTO: Autorka
K dispozícii bolo aj varené víno, čaj, domáce lokše, vianočné pečivo a, samozrejme, mastný chlieb s cibuľou. Všetko za dobrovoľný príspevok. Účasť Orešancov bola hojná, nemohol chýbať ani pán farár Peter Šimko. „Vianočný punč sa koná už tretíkrát. Každý rok príde viac ľudí, ako ten predošlý,“ tešil sa zakladateľ podujatia Ján Záhradník.
Na odbyt išiel aj horúci čaj. FOTO: Autorka
Z mini vianočných trhov sa stala tradícia, podobne ako z ďalších kultúrnych a športových podujatí, ktoré Lomozáci organizujú. Aj vďaka nim sa v dedine stále niečo deje.
Punč zahrial na tele i na duši. FOTO: Autorka