Trnavské rybníky
reklama

Záhada Massimovej kávy, pár kilometrov severnejšie

RELAX - Tipy na výlet | 21.1.2012, 10.02, Vladimír Kampf

Milé mesto. Vždy som z neho príjemne prekvapený. Oproti Trnave sa mi zdá farebnejšie a živšie.

Záhada Massimovej kávy, pár kilometrov severnejšie

Fotografka Barbora Prekopová vystavuje reportážne fotografie. FOTO: Autor

reklama

 

V Trenčianskom múzeu práve vystavuje moja mladá kamarátka Barbora Prekopová svoje reportážne fotografie balaťákov v Nemecku a na Slovensku. Aby som nepreháňal o tej farebnosti: Časť jej dielok je čiernobiela. :-)

 

Príjemné obrázky. Škoda, že ich má zavesené na síce dobrom mieste – hneď vedľa hlavného vchodu do múzea vľavo, ale v tmavých miestnostiach. Keby na nich bolo lepšie svetlo... Človek si však nenavyberá a Barborka je rada, že sa jej podarilo dať takúto výstavu dokopy. Fotky, ich rámovanie a ďalšie detaily si totiž musela zabezpečiť sama. Reportážnym fotografiám a fotografickému dokumentu v tomto období príliš ruže nekvitnú. Preto je autorkina odvaha výnimočná. Po kope banálnych výstav, o ktorých si autori a nejakí investori omylom mysleli, že pomohli na svet mimoriadnemu dokumentárnemu umeleckému počinu, ma Barborkine obrázky potešili. Uleteli z obyčajnosti pohľadu nadšencov, ktorí si práve kúpili nabúchanú zrkadlovku.


Nespozorovateľná finta
Trenčianske múzeum je od stanice hneď na začiatku pešej zóny. O kúsok ďalej za chrbtom morového stĺpa uprostred historického námestia je kaviarnička La Piazzetta. (Po slovensky: Námestíčko.) Príjemné prostredie, ktorému aj takto veľmi rád urobím reklamu. :-)

reklama


Naozaj dobrá káva a vyberané talianske vína. Neviem, ako je to možné, ale káva od pána hlavného tam chutí naozaj ako v Taliansku. Massimo ju nerobí napohľad inak, ako ostatní. Asi na to má nejakú tajnú, nespozorovateľnú fintu. Poznáte to. Ste v Taliansku, objednáte si pre nich typickú pizzu a tešíte sa jej špecifickej chuti. Potom prídete na Slovensko, a... Nie je to ono, nech tunajší kuchári robia, čo chcú. Vraj je to múkou.


V čom je záhada Massimovej kávy? Neviem. A pýtal som sa ho. Len pokrčil plecami a usmial sa. Jeho spoločník Giovanni mi prezradil, že pôvodne ju chceli robiť zo špeciálnej vody. V tom malo byť jej tajomstvo. Dali si však urobiť rozbory niekoľkých slovenských vôd na to, aby zistili, že takmer rovnaká voda ako u nich doma im v Trenčíne tečie rovno z vodovodu.

 

Kapučíno od Massima chutí ako v Taliansku. FOTO: Autor


Bacha: Giovanniho káva je slovenskejšia. Tá Massimova však nemá žiadnu taliansku chybu. Aj uponáhľaný, temperamentný spôsob, akým ju hosťom prinesie, je v našich končinách nevídaný. K tomu cena. V La Piazzete nemajú veľké oči a ceny majú ako na talianskom vidieku, takže sú nižšie, ako v ostatných kaviarňach v centre mesta. Úplne prirodzene vám k nej prinesú aj tanierik malých koláčikov či kúsky drobného ovocia. Bez príplatku. A osladiť si môžete bielym cukrom, hnedým cukrom, umelým sladidlom. Ja mám rád ovocný cukor. Všetky tieto sladké doplnky máte na stole na výber. Tiež bez príplatku.


Ak dostanete hlad, odporúčam lasagne. Aj keď ich už Massimo sám nekuchtí, sú pod jeho dohľadom a podľa jeho receptúry. Žiadny eidam z hypermarketu, kyslý rajčinový pretlak a prehnaná cena za lacnú cestovinu. Slušná porcia za štyri eurá. No, nechoďte tam!


Ako sa tam dostať?
Z Trnavy rovno do Trenčína po diaľnici. :)

 

reklama

Podeľte sa s nami o váš názor!

Aktuálne správy
TRNAVSKÝ HLAS je registrovaná ochranná známka Právne informácie | Ochrana osobných údajov | Etický kódex | Reklama | RSS | Kontakty | Nastavenie cookies | Cookies politika
Copyright © 2010-2024. Všetky práva vyhradené
Tento web beží na serveroch webhouse.sk
Mazda / TANEX
reklama
Dostupný domov
reklama