Ochutnajte: Výborná slnečnicová bábovka ku káve alebo čaju
SERVIS - Recepty | 4.2.2012, 10.00, prispievatelia
Názov dostala podľa formy, ktorú som kúpila mame, ktorá miluje slnečnice. Táto bábovka je môj prvý pokus pečenia v silikónovej forme, a myslím, že veľmi vydarený.

Tak to je ona. Už ju len nakrájať a zjesť! FOTO: Autorka
Silikónové formy, náradie, valčeky zažívajú boom v predajnosti pomocníkov do kuchyne. Formu nemusíte vymazať maslom ani vysypať múkou, nič sa v nej neprilepí. Najprv v mixéri vymixujem štyri celé vajcia, 200 gramov práškového cukru a jeden vanilkový cukor. Nesmiem zabudnúť na tri veľké lyžice rumu, dodajú cestu ľahkosť. Do toho pridám pol pohára oleja, pol pohára sladkej smotany, znovu dobre vymixujem. Nakoniec už len vmiešam sto gramov hrubej a sto gramov polohrubej múky a jeden prášok do pečiva. Do formy vylejem polovicu cesta. Do zvyšku cesta primiešam dve polievkové lyžice kakaa a vylejem na biele cesto. Rúra musí byť predhriata na stoosemdesiat stupňov. Pečiem asi tridsať minút, špáradlom skúšam priebežne, či je stred upečený. No a potom stačí nechať vychladnúť a vyklopiť na tácku.
Julka