Aj z cestovín od únie sa dá vykúzliť chutné jedlo. Za pár šupiek
AKTUALITY - Kurz sebaobrany | 5.3.2012, 08.29, Katarína Rosinová
Kuchár z donáškovej služby Galileo Andrej Blanarovič sa potešil, keď sme mu priniesli špirálky. Obával sa, že bude musieť variť z nejakých podradných kolienok.

Kuchár Andrej navaril cestoviny Carbonara. Dajú sa však pripraviť aj oveľa lacnejšie ako v reštaurácii. FOTO: Michal Hlavatovič
reklama
"Tieto cestoviny sú dobré, klasické bezvaječné. Obstáli by aj v reštaurácii, ale ich tvar je nevyhovujúci, pretože na talianske jedlá sú príliš hrubé. V reštauráciách sa používajú skôr penne alebo špagety. Na chuť to však vplyv nemá," skonštatoval.
Cestoviny stačí povariť osem minút, aby boli tak akurát. Jeden balíček vystačí pre štyroch ľudí. Andrej sa rozhodol pre jednoduchý recept na sýte a výživné cestoviny Carbonara. "Na panvici rozohrejeme olej, my používame palmový, ale dá sa použiť aj lacnejší repkový. Pridáme nakrájanú slaninku a šunku, v pomere jedna ku jednej. Pre štyri osoby potrebujeme tak pätnásť dekagramov. Ak dáme tučnejšiu slaninu, olej ani nepotrebujeme.
Šunka sa dá nahradiť šunkovou či diétnou salámou. Všetko spolu opražíme. Pridáme uvarené cestoviny, chvíľu miešame a nakoniec zalejeme smotanou na varenie. My dávame kvalitnejšiu, no dajú sa kúpiť aj oveľa lacnejšie. Môžeme použiť aj šľahačku, prípadne mlieko, ale to už nie je ono," zdôrazňuje.
Zahusťovať múkou je podľa neho neprípustné. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a prelisovaným cesnakom podľa chuti. To má doma každý. Na záver sa do hotových cestovín zvykne vmiešať surový vaječný žĺtok a navrch strúhaný parmezán. Lacnejšia verzia sa zaobíde bez nich, prípadne je možné nahradiť parmezán eidamom.
Podľa našich výpočtov by omáčka na Carbonara v najlacnejšej verzii mohla vyjsť na 1,50 až 2 eurá pre štyri osoby.
Taliani nad cestovinami z potravinovej pomoci ohrnuli nosy.