Trnavské rybníky
reklama

Pekár Školuda nie je na prášky. Kvalitu hneď rozpozná

AKTUALITY - Kurz sebaobrany | 5.3.2012, 12.19, Vladimír Kampf

Chýrny majiteľ pekárne Ramon Školuda nad potravinovou pomocou len nechápavo zakrútil hlavou. „Mohli tým ľuďom dať radšej peniaze,“ skonštatoval.

Pekár Školuda nie je na prášky. Kvalitu hneď rozpozná

Dobrý sendvič musí byť vo vnútri nadýchaný a nie suchý. FOTO: Vladimír Kampf

ZAMAinterier
reklama

 

Potom sa ešte na chvíľu zamyslel nad osudom slovenských podnikateľov, ktorí na rozdiel od veľkých medzinárodných korporácií nemôžu rátať s daňovými prázdninami a takými výhodami, aké majú oni. Nakoniec len mávol rukou a zaostril na obal.


„Té šesťstopäťdesiatka je horšia kvalita. Ľuďom na pečenie mali dať päťstodvanástku,“ prečítal a vysypal trocha múky na stôl. Potom ju pritlačil lopatkou a čosi skontroloval. „Keby som bol chemik, napečiem aj z piesku. Lenže my sme tradičná pekáreň. Nepoužívame žiadne prášky, ktoré by dávali výrobkom iný rozmer. Babky to spoznajú. Aj z tohto urobia buchty, ale nie je to ono. Na knedľu tiež nie je.“


„Nie je to však zlá múka. Nič jej nie je. Je vhodná do bieleho chleba,“ skonštatoval a pridal kritiku zmesiam do domácich pekárničiek. „Po takýchto dobrotách trpí pečienka a aj obličky. Lekári potom majú robotu.“
Príliš sa mu do pečenia nechcelo. Nakoniec privolil. Z kila európskej múky boli tri sendviče. „Dá sa urobiť všeličo, ale bolo by to, akoby sme šli variť sviečkovú a použili bôčik. Ja som pekár, nie čarodejník alebo laborant.“

doprava.trnava.sk
reklama


Školuda odporúča požiť túto múku na lokše a kysnuté buchty. „Štrúdľa by z nej nebola ktovie aká. Ale zarobiť kysnuté cesto, dať ho na plech, poukladať slivky či poliať smotanou alebo zarobiť mak s cukrom, to by sa dalo. Aj na osúchy je dobrá.“


Príprava domáceho pečiva je zdĺhavá. Ak ho chceme mať dobré, treba ho nechať hlavne dobre vykysnúť. Na sendviče sme nepotrebovali okrem múky nič zvláštne: Len kvasnice, soľ a vodu. Kto chce mať vyššiu kvalitu, zarobí si kvások tak, že dá na štvrť hodinku kvasnice do vlažného mlieka. Potom zamiesi cesto, nechá odstáť, opäť ho premiesi, vytvaruje sendvič a po chvíli ho upečie. Hotovo.

 

Čítajte aj:

Chutné jedlo z cestovín z únie.

 

Taliani ohrnuli nosy.


Akoby udreli hlady. Únia vyprázdňuje sklady.

reklama

Podeľte sa s nami o váš názor!

Aktuálne správy

reklama

TRNAVSKÝ HLAS je registrovaná ochranná známka Právne informácie | Ochrana osobných údajov | Etický kódex | Reklama | RSS | Kontakty | Nastavenie cookies | Cookies politika
Copyright © 2010-2024. Všetky práva vyhradené
Tento web beží na serveroch webhouse.sk
Mazda / TANEX Trnava
reklama
Dostupný domov
reklama