Pekár Školuda nie je na prášky. Kvalitu hneď rozpozná
AKTUALITY - Kurz sebaobrany | 5.3.2012, 12.19, Vladimír Kampf
Chýrny majiteľ pekárne Ramon Školuda nad potravinovou pomocou len nechápavo zakrútil hlavou. „Mohli tým ľuďom dať radšej peniaze,“ skonštatoval.

Dobrý sendvič musí byť vo vnútri nadýchaný a nie suchý. FOTO: Vladimír Kampf
Potom sa ešte na chvíľu zamyslel nad osudom slovenských podnikateľov, ktorí na rozdiel od veľkých medzinárodných korporácií nemôžu rátať s daňovými prázdninami a takými výhodami, aké majú oni. Nakoniec len mávol rukou a zaostril na obal.
„Té šesťstopäťdesiatka je horšia kvalita. Ľuďom na pečenie mali dať päťstodvanástku,“ prečítal a vysypal trocha múky na stôl. Potom ju pritlačil lopatkou a čosi skontroloval. „Keby som bol chemik, napečiem aj z piesku. Lenže my sme tradičná pekáreň. Nepoužívame žiadne prášky, ktoré by dávali výrobkom iný rozmer. Babky to spoznajú. Aj z tohto urobia buchty, ale nie je to ono. Na knedľu tiež nie je.“
„Nie je to však zlá múka. Nič jej nie je. Je vhodná do bieleho chleba,“ skonštatoval a pridal kritiku zmesiam do domácich pekárničiek. „Po takýchto dobrotách trpí pečienka a aj obličky. Lekári potom majú robotu.“
Príliš sa mu do pečenia nechcelo. Nakoniec privolil. Z kila európskej múky boli tri sendviče. „Dá sa urobiť všeličo, ale bolo by to, akoby sme šli variť sviečkovú a použili bôčik. Ja som pekár, nie čarodejník alebo laborant.“
Školuda odporúča požiť túto múku na lokše a kysnuté buchty. „Štrúdľa by z nej nebola ktovie aká. Ale zarobiť kysnuté cesto, dať ho na plech, poukladať slivky či poliať smotanou alebo zarobiť mak s cukrom, to by sa dalo. Aj na osúchy je dobrá.“
Príprava domáceho pečiva je zdĺhavá. Ak ho chceme mať dobré, treba ho nechať hlavne dobre vykysnúť. Na sendviče sme nepotrebovali okrem múky nič zvláštne: Len kvasnice, soľ a vodu. Kto chce mať vyššiu kvalitu, zarobí si kvások tak, že dá na štvrť hodinku kvasnice do vlažného mlieka. Potom zamiesi cesto, nechá odstáť, opäť ho premiesi, vytvaruje sendvič a po chvíli ho upečie. Hotovo.
Čítajte aj:
Chutné jedlo z cestovín z únie.