Malženice majú vlastné domáce pivo. Vyrába ho jaskyniar
AKTUALITY - Región | 18.3.2012, 11.21, Darina Kvetanová
MALŽENICE – Tradícia varenia piva vstala v tejto obci po mnohých rokoch z popola. Postaral sa o to Alexander Lačný tak, že si zriadil vlastný domáci pivovar.

Sašo Lačný na Majdáne. Práve tu vyrobí 1. apríla s priateľmi nepasterizované pivo. Použije naň vodu z vyvieračky Husí stok. Foto: archív AL
Inšpirovala ho k tomu internetová stránka, ktorá popisuje domáce varenie piva. Nakúpil si teda potrebné vybavenie a minipivovar, ako správny lokálpatriot, pomenoval Karpat.
Z výhradne malženického chmeľu a vody varí pivo dvakrát do roka. Z jednej dávky vydá asi štyridsať litrov zlatistého moku.
„Pomeliem slad a vznikne sladina, ktorú zahrievam na rôzne teploty. Celú zmes potom prefiltrujem cez sitá a opäť varím. Tak vznikne mladina, ktorú varím s chmeľom a vodou. Potom ju prudko ochladím, aby som predišiel divému kvaseniu,“ prezrádza Alexander Lačný.
Takto vyrobené pivo potom kvasí od šesť do desať dní pri teplote dvanásť stupňov Celzia. „Potom si ešte dva mesiace odleží v sudoch a môžeme ho piť,“ dodáva s radosťou otec myšlienky a zároveň šéf trnavských jaskyniarov.
Práve s nimi plánuje 1. apríla na Majdáne navariť lahodné pivo z kvalitnej čistej prírodnej vody. „Použijeme vodu z blízkej vyvieračky Husí stok. Na pive si pochutnáme na našom jaskyniarskom zraze,“ teší sa Alexander.
A že je pivo, ktoré podomácky vyrába dobré, potvrdil nezávisle aj jeho sused. Po dlhej šichte odstavil šofér autobusu dopravný prostriedok pred domom, a namieril si to k Lačným. Domáce nepasterizované chladené pivo mu padlo vhod. „Pochutil si na ňom a pochválil ho,“ hovorí Alexander.
Tradícia pôvodnej výroby piva sa vracia aj do veľkých pivovarov, on však bude zlatistý mok naďalej vyrábať len pre úzky okruh ľudí a zo zábavy. Žiadne veľké komerčné záujmy s malženickým pivom nemá.