Ochutnajte: Dvojfarebný gulášik a pohár piva k tomu
SERVIS - Recepty | 7.4.2012, 18.53, prispievatelia
Navariť dobrý guláš je umenie, preto majú guláše svoje festivaly, kde sa ukáže, kto to naozaj dokáže.

Dva druhy mäsa dali gulášu názov.
Základom je kvalitné, čo najčerstvejšie mäso. Začala som tým, že som kúpila kilogram bravčového a kilogram hovädzieho pliecka.
Mäso pokrájam na kocky asi dvakrát dva centimetre. Nakrájam šesť väčších cibúľ nadrobno a podusím ich na oleji do sklovita, nesmie prihárať. Potom vložím kocky hovädzieho mäsa, ktoré opražím, až kým nezmení farbu.
Vtedy pridám štyri lyžice mletej sladkej papriky, pol lyžice pálivej papriky, pol lyžice drvenej rasce, očistený a podrvený cesnak z celej hlavičky, trochu čierneho korenia, päť lyžíc paradajkového pretlaku. Pretlak dodá gulášu farbu aj chuť. Zalejem vodou, aby bolo mäso ponorené, a hodinu dusím.
reklama
Po hodine pridám bravčové mäso, dve lyžice majoránky, jednu feferónku a vodu podľa potreby. Dusím ďalšiu hodinu. Potom pridám tri zemiaky pokrájané na kocky a dusím ešte pol hodinu, kým nezmäknú.
Nakoniec postrúham jeden zemiak, ktorým gulášik zahustím. Krajec čerstvého chleba a pohár dobrého piva sú posledné ingrediencie.
Text a foto: Julka