Kuchári nechceli variť luxusné jedlá z ničoho, tak odišli
AKTUALITY - Piešťany | 18.4.2012, 07.43, Gabriel Kopúnek
PIEŠŤANY – Zahraničnej klientele päťhviezdičkového hotela Thermia Palace už nevarí tím špičkových kuchárov pod vedením šéfkuchára Jaroslava Cabúka. Všetci dali výpovede.

Pýcha piešťanských kúpeľov oslavuje storočnicu. Foto: autor
Príčinou nie je len slabé finančné ohodnotenie. „Z lacných surovín sa nedajú variť zázraky. Navyše s polovičným personálom. A keď k tomu prirátam, že na druhom brehu Váhu platia kuchárom viac aj vo fastfoodoch, niet sa čomu čudovať,“ uviedol bývalý šéfkuchár hotela Jaroslav Cabúk.
Spolu s týmto členom elitného kuchárskeho cechu slovenských kuchárov s názvom Gourmet klub odišli z kuchyne luxusného hotela ďalší piati kvalitní kuchári. Priemerná mzda pre kuchára v Thermii podľa ich slov bola 450 eur. „Pre kuchára v Piešťanoch je to veľmi málo,“ potvrdil piešťanský hotelier Štefan Bučenec.
Tento rok si Thermia Palace pripomína storočnicu viacerými aktivitami. Minulý piatok sa tam uskutočnila vernisáž druhej časti celoročnej výstavy Impresie 1912-2012 a podľa niektorých hostí banketové menu bolo na množstvo skromnejšie, ako bývalo zvykom. Dá sa to vraj pripísať situácii s kuchármi.
„Predtým tvoril zmenu šéfkuchár a traja skúsení kuchári. Teraz varí narýchlo pozháňaný kuchár, ktorý je v robote nonstop a brigádnici bez praxe,“ poznamenal Cabúk. Podľa vyjadrenia z vedenia kúpeľov sa ale nič mimoriadne nedeje. Nový pracovný tím to zvláda.