Ochutnajte: Nakladanú delikatesu si môže pripraviť každý
SERVIS - Recepty | 12.5.2012, 13.30, prispievatelia
Základom je kvalitný syr. Ja som nakladala teraz goudu, na pohár s objemom 300 ml potrebujem asi 250 gramov. Skúšala som naložiť už aj encián, tofu, údený eidam.
Nakladaný syr je ideálna pochúťka k vínu a lebo pivu.
reklama
Syr som pokrájala na malé kocky. Na malé kúsky som pokrájala aj červenú papriku, pokvapkala šťavou z polovice citróna, pridala cesnak. Syr som jemne posolila. Do pohárika ukladám vrstvu syra, potom vrstvu cesnaku s paprikou a vlašské orechy polámané na kúsky.
Vrstvy striedam, kým nie pohár plný. Niekedy vložím do pohára aj kúsok feferónky pre štipľavú chuť. Navrch pohára som pridala jeden bobkový list. Výbornú chuť syra dosiahnem aj pridaním korenia štyroch farieb, borievok a olív. Nakoniec som do pohára naliala panenský olivový olej tak, aby bol syr ponorený.
Aspoň tri dni musí syr odležať v chladničke, aby sa chute prepojili. Najlepší je po piatich až desiatich dňoch. Použijem ho do šalátov, na jednohubky alebo len tak s opečenou bagetkou. Veľmi dobre chutí s pohárom dobrého piva alebo vína :-).
Text a foto: Júlia