Používaním stránok trnavskyhlas.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Trnavské rybníky
reklama

Gurmánsky zápisník: Umenie degustácie čokolády

SERVIS - Gurmánsky zápisník | 21.5.2012, 15.45, prispievatelia

Dobrá čokoláda je ako víno. Jej chuť vás prinúti zavrieť oči a s pôžitkom skúmať rozmanité vnemy, ktoré sa pomaly objavujú vo vašich ústach. Skutoční gurmáni dodržiavajú pri degustácii čokolády niekoľko základných pravidiel a postupov. Ako prebieha takáto gurmánske ochutnávanie?

Gurmánsky zápisník: Umenie degustácie čokolády


Pripravte sa na degustáciu

reklama

 

- Ideálne je tiché, pokojné miesto, kde sa môžete nerušene sústrediť. Napite sa trochu čistej vody, aby ste očistili svoje chuťové poháriky, prípadne zjedzte kúsok chleba.

 

- Pripravte si čokoládu zohriatu na izbovú teplotu, najlepšie 5 až 10 gramov. Na degustáciu to bohato stačí. Prezrite si spôsob balenia.

 

reklama


Pred ochutnaním pozerajte, ovoniavajte a počúvajte

 

- Dôkladne preskúmajte povrch čokolády. Je čistý, bez škvŕn a máp? Ak je povrch pokrytý bielym povlakom, prešla čokoláda pravdepodobne náhlou zmenou teploty, čo našťastie nemá vplyv na jej chuť. Dobrá čokoláda má povrch zamatovo lesklý. Môžete si všimnúť jemné farebné odtiene: ružovú, purpurovú, fialovú.

 

- Rozlomte čokoládu napoly, pričom očakávajte zreteľné prasknutie. To je ten správny zvuk. Prezrite si vzniknutý zlom, mal by byť čistý a jasný, žiadne rozdrolené okraje.

 

- Privoňajte si k čokoláde v mieste zlomu a vychutnajte si jej vôňu. Môžete objaviť rozmanitú paletu vôní: drevo, kvety, karamel, ovocie, tabak, huby. Vôňa prebudí váš jazyk, ktorý už očakáva blížiaci sa pôžitok.

 

 

Konečne ochutnajte – a vychutnajte.


- Vložte si čokoládu na jazyk a nechajte ju pozvoľne sa roztopiť alebo ju rozkusnite na niekoľko menších kúskov. Bez prežúvania! Kakaové maslo potlačí prípadnú zvieravú horkosť čokolády.


- Podobne ako pri kvalitnom víne, zistíte, že čokoláda v sebe skrýva obrovské množstvo chutí, ktoré pochádzajú výhradne z kakaových bôbov, z ktorých bola čokoláda vyrobená. Počas dozrievania bôby nasávali vplyvy okolitej krajiny a vy ich teraz objavujete na jazyku. Niektoré sa objavia len na krátky okamih, iné sú vyraznejšie a pretrvajú. Zatvorte oči a vychutnajte si túto chvíľu.

 


Na závere zhodnoťte pocity


- Aké vnemy vo vás kúsok čokolády zanechal? Vyvolal nečakané predstavy a skryté spomienky? Máte chuť na ďalší kúsok? Dobrá čokoláda je taká, ktorá bola vyrobená poctivými odborníkmi z kvalitných surovín a predovšetkým – musí vám chutiť.

 

Martin Velický 

www.4friends.sk

 

Nájdete nás

v centre Trnavy v pasáži "U kráľa Ľudovíta" pri hlavnej pošte. Vchod do pasáže z Hviezdoslavovej ulice je vedľa lekárne a z Hornopotočnej (od Trnavskej univerzity) vedľa bistra MilCode. Tešíme sa na Vás.

 

reklama

Podeľte sa s nami o váš názor!

Aktuálne správy
TRNAVSKÝ HLAS je registrovaná ochranná známka spoločnosti WebHouse, s.r.o. Právne informácie | Etický kódex | Reklama | RSS | Kontakty
Copyright © 2010-2021 WebHouse, s. r. o. Všetky práva vyhradené
Tento web beží na serveroch webhouse.sk

Pocitadlo.sk

Mazda - bonus 2021
reklama