Ochutnajte: Voňavé cesnakové zemiaky
SERVIS - Recepty | 14.7.2012, 09.59, prispievatelia
Zemiaky sú asi to najlepšie, čo mohla Amerika dať svetu. Nikdy sa ich nedá objesť. Spôsobov, ako ich pripravovať, je nespočetne. Do mojich receptov rýchlo a ľahko patrí aj tento.

Vynikajúce ľahké jedlo chutí najlepšie s paradajkou a olivami.
Jeden kilogram zemiakov uvarím v šupke. Potom ich ošúpem, pokrájam na kolieska alebo malé kúsky, rozložím na plech vyložený papierom na pečenie. Položím na ne kolieska cibule. Lístky čerstvej bazalky ptrhám, zmiešam s tenkými plátkami nového cesnaku – aspoň z piatich strúčikov.
Pridáme 200 gramov postrúhaného syra, mletú rascu, čierne mleté korenie a soľ. Zemiaky na plechu pokvapkám olivovým olejom a posypem pripravenou zmesou. Zapečiem asi dvadsať minút pri 180 stupňoch do zlatista.
Ak potrebujem nakŕmiť viac hladošov, uvarím 2 kilogramy zemiakov a na plechu ich prekladám so syrovo-cesnakovou zmesou. Neuveriteľnú chuť dostanú, ak kolieska zemiakov jemnulinko potriem lyžicou medu zmiešanou s lyžicou masla a so šťavou z jedného citróna.
reklama
Posypem plátkami cesnaku a pridám navyše bylinky tymián a rozmarín. Po upečení posypem strúhaným parmezánom a posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Text a foto: Julka