Ochutnajte: Studený zákusok k ľadovému frappé
SERVIS - Recepty | 10.8.2012, 21.53, prispievatelia
Tento koláč je variáciou piškótovej torty z kyslej smotany. Voláme ho studený, pretože ho krájame veľmi vychladený, má sviežu kyselkavú chuť a dobre padne cez horúce dni k ľadovému frappé.
Chladená maškrta poteší počas letných dní.
reklama
Jednoduchá príprava ukrýva veľkú dobrotu. Na cesto potrebujeme tri celé vajíčka, ktoré vymixujeme s dvesto gramami cukru. Potom pridáme pol pohára oleja a pol pohára mlieka a mixujeme. Nakoniec primiešame tristo gramov hladkej múky a jeden kypriaci prášok do pečiva.
Vylejeme cesto na plech vystlaný papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na stoosemdesiat stupňov, pečieme asi dvadsať minút do ružova. Kým sa cesto upečie, v miske vymiešame tri kyslé smotany s tromi vanilkovými cukrami a tromi lyžicami kakaa.
Otvoríme balíček kakaových bebe keksov. Vychladnuté cesto potrieme polovicou smotanového krému. Na prvú vrstvu poukladáme vedľa seba bebe keksy, na ne natrieme druhú polovicu krému. Vrch posypeme jemne grankom alebo kakaom cez sitko. Potom musíme počkať aspoň tri až päť hodín, aby krém dobre stuhol. Bebe keksík stiahne zvyšnú vlhkosť do seba, zmäkne a v koláčiku ho vôbec necítiť.
Text a foto: Julka