Orechové šúľance: Maškrtníkov poteší sladká i slaná verzia
SERVIS - Recepty | 17.8.2012, 14.00, prispievatelia
Večer si uvarím kilogram zemiakov v šupke. Na druhý deň ich ošúpem a nastrúham na jemnom strúhadle.
Šúľance na sladko i na slano sú mňam. Foto: julka
reklama
Na dosku na vaľkanie si navážim 200 gramov polohrubej múky a 200 gramov krupice. Pridám jedno celé vajce, zemiaky a vymiesim hladké, vláčne cesto.
Pokrájam si ho na menšie časti, ktoré na pomúčenej doske šúľam a šúľam na dlhé hady, ktoré pokrájam na malé kúsky. Ušúľané šúľance varím vo vriacej posolenej vode asi desať minút – kým všetky vyplávajú na povrch.
Sitkom ich povyberám do misky s rozpusteným maslom. Na tanieri ich posypem mletými vlašskými orechmi a práškovým cukrom. Rovnako dobré sú aj s mletým makom, opraženou strúhankou alebo tvarohom. Robím aj slaný variant. Vtedy si v miske zmiešam bryndzu s dvomi lyžicami kyslej smotany, zmes premiešam so šúľancami a posypem opraženou cibuľkou.
reklama
Sú lepšie ako bryndzové halušky. Veľmi mi chutia aj s dusenou kyslou kapustou posypané opraženou údenou slaninou. Šesť kombinácií jedného jedla, z ktorých si nájde tú svoju naj úplne každý.
julka