Ochutnajte: Chrumkavý mrveničkový koláč
SERVIS - Recepty | 1.9.2012, 09.59, prispievatelia
Ovocné koláče pečiem iba zo sezónneho čerstvého ovocia, nikdy nepoužívam zavárané alebo mrazené ovocie. Aby bol tento čo najchutnejší, použijem naň ríbezle, ostružiny, maliny, čučoriedky, marhule, slivky alebo kyselkavé jabĺčka.
Drobné žmolky – mrvenička sú základom fajnového koláčika.
Rúru vyhrejem na 180 stupňov. V miske si namrvím mrveničku zmiešaním dvoch šálok polohrubej múky, šálky pomletých ovsených vločiek, 150 gramov práškového cukru, jedného vajca a 250 masla alebo Hery. Maslo by malo byť čo najstudenšie, potom bude mrvenička chrumkavejšia.
Ak je hmota príliš mazľavá, pridám hrubú múku, ak je prášková, pridám maslo. Plech vystlaný papierom na pečenie vysypem dvomi tretinami mrveničky. Na to rozložím desať marhúľ pokrájaných na malé kúsky a dve-tri hrste guličiek červených ríbezlí.
Ovocie posypem lyžicou trstinového cukru a lyžicou zemiakového škrobu, ktorý naviaže na seba nadbytočnú šťavu, ktorú ríbezle pri pečení pustia. Posypem zvyšnou mrveničkou a pečiem asi 30 minút do zlatista. Koláč chutí najlepšie teplý s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo šľahačky.
reklama
Text a foto: Julka