Ochutnajte: Usmiata tekvicová polievka
SERVIS - Recepty | 8.9.2012, 08.35, prispievatelia
Výrazná oranžová farba tekvice hokkaido ma upútala, keď si ju celebrity v televarení pripravovali ako delikatesu. Tekvička s vysokým obsahom karoténu vyrástla aj v našej záhrade, preto je toto jedlo vlastne z domácich surovín.
Polievka aj sladká varianta sú veľmi sýte jedlá.
reklama
Tekvicu najprv zbavím jadierok a pokrájam na kocky. Ak je mladá, jemnú šupku neolúpem. Nadrobno pokrájam jednu mrkvu, petržlen a zemiak. Ochutím štipkou mletého zázvoru, podlejem vodou a dusím do mäkka asi 30 minút.
Uvarenú zeleninu rozmixujem ponorným mixérom, pridám citrónovú šťavu, 100 ml sladkej smotany a soľ. Minútu prevarím. Na tanieri môžem posypať na sucho opraženými tekvicovými semienkami alebo pridám pár kvapiek tekvicového oleja. Chutí hráškovo, zeleninovo, zemiakovo... lahodne.
Hokkaido som aj grilovala pokrájanú na pásiky a namarinovanú v grilovacom korení. Ak ju upečiem v rúre v celku, dužinu zmixujem s čerstvými bylinkami, olivovým olejom, cesnakom, štipkou soli a natriem na hrianku ako nátierku. Alebo - pásiky tekvice pokvapkám medom, posypem jemne trstinovým cukrom a pol hodinu pečiem – to zase chutí ako pečené gaštany nasladko.
reklama
Text a foto: Julka