Ochutnajte: Šťavnatá mozaiková torta
SERVIS - Recepty | 15.9.2012, 14.47, Katarína Rosinová
Urobiť niekomu k sviatku tortu je vždy dobrý nápad, no nie každému sa chce piplať s jej prípravou. Dá sa to zjednodušiť a výsledok je nielen pôsobivý, ale poteší aj vašu líniu.

Nevyzerá lepšie ako prezdobené margarínové torty? FOTO: B. R.
Tortu si urobíme deň vopred. Na cesto potrebujeme 4 vajcia, 200 g cukru, 200 g polohrubej múky, pol prášku do pečiva, deci oleja a deci vlažnej vody.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom a postupne pridávame olej. Vmiešame múku, kypriaci prášok, vodu a nakoniec sneh z bielkov. (Do časti cesta môžeme pridať kakao.)
Cesto vylejeme do tortovej formy a pečieme pri teplote 180 stupňov asi pol hodinu. Upečené cesto môžeme potrieť lekvárom a naň dáme vanilkový krém.
Ten si urobíme nasledovne: Štvrť litra mlieka varíme s jedným vanilkovým cukrom a stopäťdesiatimi gramami kryštálového cukru. Ešte pred bodom varu pridáme zmes vzniknutú zmiešaním piatich lyžíc polohrubej múky, jedného žĺtka a 125 ml mlieka. Uvaríme hustú kašu a necháme ju vychladnúť. Zatiaľ vymiešame osmičku masla, do ktorej po častiach pridávame vychladnutú kašu.
Na vrstvu krému poukladáme nakrájané ovocie, čím farebnejšie, tým lepšie. Napríklad kivi, jahody, pomaranč a podobne. Vytvoríme peknú mozaiku a dáme na chvíľu stihnúť do chladničku. Číru želatinu pripravíme podľa návodu a zalejeme ňou tortu. Odporúčam dať trochu menej vody, ako píšu.
Necháme stuhnúť do druhého dňa. Môžeme prizdobiť šľahačkou.