Nápoj antických bohov sa pije studený, chutí aj horúci
AKTUALITY - Región | 27.10.2012, 10.38, Gabriel Kopúnek
SMOLENICE – Kráľovstvo medoviny, nápoja starého ako ľudstvo samo, nájdete v Smoleniciach. Nielen preto, že sa tam priamo vyrába, ale aj vďaka množstvu cenných kovov, ktoré za dlhé roky získala.

Radoslav Opálek pri sudoch a tankoch, v ktorých sa medovina kvasí ako víno. Ročne ňou naplnia 40-tisíc fliaš.
Úspechy vo svete žala smolenická Včelovina aj tento rok. „Priviezli sme zlato z českej Salimy, striebro z amerického Coloráda a bronz z poľského Lublinu,“ teší sa medovinár Radoslav Opálek.
„Medovina nie je destilát. Skôr sa podobá vínu. Našu vyrábame z troch druhov medu. Miešaním sa snažíme docieliť čo najlahodnejšiu chuť,“ hovorí.
Martina Štibraná odporúča piť medovinu studenú, ale i horúcu.
Dobrá medovina vraj nepotrebuje žiadne dochucovadlá. Piť sa môže vychladená na 12°C, alebo zohriata na 55°C. „Netreba ju mať zohriatu do zásoby. Skôr je to na škodu, pretože ak sa neservíruje hneď, stráca na chuti i kvalite. Medovina sa zohrieva vtedy, keď ju idete piť,“ upozorňuje majster Opálek.
Smolenická Včelovina získala tento rok tri medaily.
Podľa legiend medovinu pod názvom Ambrózia pili už antickí bohovia. Z akých pohárov, sa už neudáva. Radoslav Opálek však odporúča studenú piť z pohárov na stopke, zohriatu aj zo šálky s uškom.
Na vianočných trhoch vám ju však aj tak nalejú do plastového pohára. Ak si ju teda budete chcieť vychutnať, prineste si radšej vlastný.