Ochutnajte: Marocký mrkvový šalát po slovensky
SERVIS - Recepty | 3.12.2012, 13.07, prispievatelia
Nikdy by som nepovedala, že mi zachutí mrkva. Vyvarenú v polievke nejem pre jej mdlú chuť. Tento recept mi dala kamarátka, ktorá ho jedla na dovolenke.
Jednoduchý a vynikajúci šalát.
Najlepšia na prípravu je mladá karotka. Nakrájam na tenké kolieska alebo šikmé plátky 4 mrkvy. Vložím ich na 10 minút do vriacej osolenej vody. Pridávam aj čerstvú petržlenovú vňať a bazalku. Vytlačím šťavu z polovice citróna a vymiešam ju s tromi lyžicami olivového oleja, štipkou bieleho korenia, drveného rímskeho kmínu a jedným prelisovaným strúčikom cesnaku.
Na tanier uložím mrkvu, pokvapkám ju zálievkou, ozdobím ju kolieskami pomaranča. Výborne chutí aj so šalotkou alebo čiernymi olivami. Výhoda tohto šalátu je, že sa dá jesť ako príloha k mäsu aj ako samostatné jedlo. Vtedy k nemu pridám opečenú bagetku so syrom.
Robím podobný šalát aj zo surovej mrkvy. Tú nastrúham na hrubšie rezance, pridám soľ, prelisovaný cesnak, lyžičku oleja z tekvicových jadierok a dve lyžice citrónovej šťavy.
reklama
Text a foto: julka