Ľadový Alibernet Jožka Zvolenského bude chutiť po orechoch
AKTUALITY - Región | 16.12.2012, 14.13, Gabriel Kopúnek
SUCHÁ NAD PARNOU – Posledný mrazivý deň využili vinohradníci z Terra Parna na zber ľadového vína.
Vinár Jozef Zvolenský hovorí, že strapce sa musia obrať, kým bobule slnko nerozmrazí.
Na mrazivé vinobranie si museli privstať, inak by zmrazené bobule slnečné lúče rozropili. S úrodou je vinár Jozef Zvolenský spokojný. Hrozna je dvakrát viac, ako predpokladal.
Na teploty pod nulou čakali niekoľko týždňov. „Je to hotový adrenalín. Najprv to čakanie, a potom, keď vyrazíte do vinice uprostred noci, sa ponáhľate, aby sa všetko včas zozbieralo,“ vysvetľuje vinár Zvolenský.
Na nič sa nedá vyhovárať. Oberajú aj majitelia vinárstva.
Aj keď mrznú ruky a oziabajú nohy, atmosféra ľadovej oberačky je neopakovateľná, zhodli sa všetci dvadsiati brigádnici. „Pri ohníku vo vinici horúci čaj na zohriatie chutí úžasne,“ zhodli sa.
Kým vyjde slnko, oberači sú už párkrát premrznutí. Na nič iné ako čaj však nie je čas.
Strapce zmrznutého hrozna majú úplne iné vlastnosti, ako hrozno obraté na jeseň. „Hrozno pri klasickom vinobraní má cukornatosť 18 až 23. Ľadové až 38,“ hovorí Zvolenský.
Svitá. Denné svetlo poteší i nahnevá. Ukáže, koľko toho ešte treba spraviť.
Naoberané zamrznutého hrozno premenia na tisíc litrov sladkého muštu. Po dozretí vďaka vysokej cukornatosti bude červený Alibernet obsahovať len deväť percent alkoholu.
„Naše ľadové víno bude chutiť po čerstvo nazbieraných vlašských orechoch. Bude sladké a husté,“ opisuje ho vopred Zvolenský. Podľa vinára takéto víno je skôr maškrta ako alkohol na bežný konzum. Hodí sa tiež ako aperitív. „Možno ku kvalitným zákuskom alebo k torte,“ dodal.
Zozbierané hrozno sa hneď musí spracovať.
Červený Alibernet po dozretí v sudoch naplnia do dvojdecových fliaš. Cena jednej fľaše dezertného vína vyjde na pätnásť eur.