Rybníky

reklama

Utorok 7. 7., meniny má Oliver, zajtra Ivan.Význam mien.

Stanovisko futbalových fanúšikov k vládnemu príspevku na štadióny

Vydané 4.3.2013 o 15.22, prispievatelia

Asociácia fanúšikov Slovenska vydala tlačovú správu k vyjadreniam niektorých médií o poskytnutí vládneho príspevku na výstavbu štadiónov. Prinášame ju v plnom znení:

Stanovisko futbalových fanúšikov k vládnemu príspevku na štadióny

Ilustračné foto: Lukáš Grinaj

reklama

Niektoré média sa vo svojich reportážach a komentároch v ostatnom čase zaoberali témou poskytnu-tia vládneho príspevku na výstavbu a rekonštrukciu štadiónov, napr. denník SME v internetovej verzii sme.sk v komentári Petra Shutza „Dotujme Corgoň ligu” (http://komentare.sme.sk/c/6718738/dotujme-corgon-ligu.html )

Vzhľadom na to, že Asociácia fanúšikov Slovenska (AFS) na konferencii SFZ konanej dňa 22. februára 2013 v Liptovskom Jáne verejne podporila projekt výstavby a rekonštrukcie štadiónov (ďalej len „Projekt SFZ“), považujeme za vhodné sa v mene verejnosti - slovenských fanúšikov k téme vyjadriť.

Ako sme už vyššie uviedli, AFS plne podporuje a stojí za Projektom SFZ. Hlavný dôvod spočíva už v sa-motnej pohnútke, prečo Asociácia vznikla. Napriek tomu, že medzi nami fanúšikmi často existuje historická rivalita, napr. medzi priaznivcami Trnavy a Slovana, cítime, že stav našich štadiónov je neúnosný a prostredie nezodpovedajúce 21. storočiu.

Mimi kids

reklama

Aj preto, nezávisle na akýchkoľvek projektoch SFZ, si Aso-ciácia ako jednu z nosných tém vybrala skultúrnenie štadiónov, pretože si myslíme, že prostredie, v ktorom sa človek nachádza výrazne pôsobí na to, ako sa cíti a ako sa správa.

Po príklady nemusíme chodiť ďaleko. Členmi AFS sú jednak fanúšikovia futbalového Slovana – Belasá šlachta – ale i toho hokejového pod názvom Verní Slovanu.

Napriek tomu, že personálne zloženie „kotlov“ fanúšikov oboch Slovanov je viac ako z troch štvrtín rovnaké, na jednej strane sú futbaloví „Slovanisti“ zatracovaní a tí hokejoví vynášaní do nebies. Je bezo sporu, že významnú rolu v tom hrá i prostredie štadióna. Na jednej strane rozbité a nevľúdne Pasienky a na druhej strane moderná hokejová aréna.

Ďalším pozitívnym príkladom je súčasná futbalová Myjava, ktorá jasne dokázala, že kultúrne a pekné prostredie s primeraných diváckym komfortom dokáže viac ako vysoké ploty a regimenty policajtov.

Napriek tomu, že v Myjave odohrali svoje zápasy Trnava aj Slovan – čiže kluby s najobávanejšími fanú-šikmi – zápasy prebehli bez najmenších incidentov. Navyše domáci sú na svoj klub a štadión hrdí, čo dokazujú i návštevy u nováčika.

Uvedomujeme, že žijeme v dobe, keď sa množstvo štátnych výdavkov zamieta či znižuje z dôvodov krízy. Nesúhlasíme však s tým, aby sa účelovo dávali do rozporu výdavky napr. na školstvo s výdavkami do rekonštrukcie štadiónov.

Takýmto spôsobom sa iba lacno vytvárajú dve skupiny, ktoré ako keby stáli proti sebe – na opačných stranách. Buď učitelia alebo štadióny. Nemyslíme si však, že je to tak.

Projekt SFZ na obnovu štadiónov prichádza v čase 10 minút po dvanástej. V prípade, že sa nebude konať hneď a teraz, je možné, že po kríze už nebude prečo obnovovať akékoľvek štadióny, pretože šport – a v tomto prípade futbal – definitívne stratí svojich priaznivcov.

Nie je možné „neprodukčné“ sektory ako je šport alebo kultúra odkladať na dobu „keď bude lepšie“. Nie je vylúčené, že sa potom zo strát v týchto oblastiach nemusíme dostať dlhé roky. Otázka preto vonkoncom nestojí, či je potreba investovať do športovej infraštruktúry tu a teraz. To jednoznačne!

Legitímnou otázkou je, či má investovať štát. Odpoveď nie je jednoduchá a jednoznačná. Projekt predpokladá účasť verejných zdrojov na úrovni štátu i samospráv.

Rovnako ako v kultúre i v športe sa vedie polemika do akej miery má prispievať štát zo svojich zdrojov a do akej miery sa má „postarať“ súkromný sektor. V súčasnej dobe však iné zdroje než štátne sú v podstate marginálne a založené na čistej „neziskovosti“, pretože tak šport i kultúra v našich podmienkach nedokáže zabezpečiť návratnosť zdrojov.

Je úplne prirodzené, že v ťažších časoch sme prívržencami krátkodobých operatívnych riešení a záležitosti dlhodobejšieho charakteru odkladáme.

Domnievame sa, že podpora vlády pre Projekt obnovy štadiónov je krokom do budúcnosti, ktorý však operatívne rieši doslova alarmujúci stav športo-vísk, ktoré každý týždeň navštevuje viac ako 20 tisíc ľudí.

Marián Galbavý, predseda AFS

reklama

Podeľte sa s nami o váš názor!

Hlavné správy

Oblastné futbalové súťaže sú vylosované, na aktíve klubov sa preberali aj viaceré problémy

Oblastné futbalové súťaže odštartujú v polovici augusta, zväz však po pondelkovom aktíve už môže povedať, že... celý článok

Okresné úrady povedú noví ľudia, poznáme mená kandidátov

Predseda vlády Igor Matovič vyzval ľudí, aby nahlasovali svoje vedomosti o prípadných morálnych prešľapoch... celý článok

TRNAVSKÝ HLAS je registrovaná ochranná známka spoločnosti WebHouse, s.r.o.