Trnavské rybníky
reklama

Večera, ktorá neohrozí vašu líniu: Nechajte sa inšpirovať

AKTUALITY - Firmy | 21.1.2022, 15.04, reklamný článok

Večera by mala byť výživná a chutná. Odporúča sa vyskladať ju z potravín, ktoré telu dodajú dostatok bielkovín a vlákniny. Ako vyzerá zdravá večera?

Večera, ktorá neohrozí vašu líniu: Nechajte sa inšpirovať

Ilustračné foto: pixabay.com

 

Večera by mala byť predovšetkým výživná a chutná. Odporúča sa vyskladať ju z potravín, ktoré telu dodajú dostatok bielkovín a vlákniny.

 

Ak si večer, po všetkých celodenných povinnostiach, chcete užiť kvalitné jedlo a neobávať sa o svoju líniu či dobrý spánok, vyskúšajte nasledujúce tipy a kombinácie.

 


Kedy je správny čas na večeru?

Večera je jedným z kľúčových jedál dňa a môže mať priamy vplyv na kvalitu spánku, regeneráciu svalov a v neposlednom rade aj na snahu o chudnutie.

 

O jej správnom načasovaní a zložení koluje veľa protichodných názorov a mylných predstáv. Napríklad večerať po 18. hodine bolo považované za azda najväčší prehrešok.

 

Tento názor už našťastie neplatí. Príliš skorý čas večere totiž často vedie k tomu, že ešte stihnete vyhladnúť. Večerný výlet k chladničke sa stane čoraz častejším a váha bude pomaly stúpať.

 

Ideálny čas na večeru je 3 hodiny pred spánkom. To znamená, že ak chodíte spávať až po jedenástej hodine v noci, neuškodí vám ani večera okolo 20. hodiny. Nie však hocijaká!

 

Ilustračné foto: pixabay.com


Čo nejesť na večeru?

Vysmážané, mastné a korenisté jedlá skonzumované vo večerných hodinách nadmerne zaťažujú trávenie. Ak už dlhšie trpíte problémami so zaspávaním a zlou kvalitou spánku, pozrite sa na svoje stravovacie návyky a zloženie stravy.

 

Našli ste v nich kávu, alkohol, cukor a biele pečivo? Večer by sa už vo vašom jedálničku nemali objavovať. Kofeín povzbudzuje k aktivite a alkohol dráždi sliznice tráviacej sústavy.

 

Cukor a biele pečivo zase obsahujú sacharidy, ktoré telo počas spánku už nespáli, no za to ich premení na neželané tukové zásoby.

 


Najlepšie potraviny pre zdravú večeru

Kým v prvej polovici dňa sú povolené aj jedlá s vyšším obsahom sacharidov, v poobedňajších hodinách je vhodné zamerať sa na potraviny, ktoré zasýtia a dodajú dostatok živín potrebných pre nočnú regeneráciu.

 

Práve preto sa odporúčajú predovšetkým jedlá s vyšším obsahom bielkovín, vlákniny a zdravých tukov. Pozrite, ako lákavo môže vyzerať zdravá večera!


- Chudé hydinové mäso - Výborný zdroj bielkovín, ktorého veľkou prednosťou je časová nenáročnosť na prípravu. Behom niekoľkých desiatok minút budete mať na stole plnohodnotné teplé jedlo. Žiadny večerný fast food, donáška ani varenie z polotovarov. Kuracie alebo morčacie mäso restujte alebo grilujte a podávajte so zeleninou. Vysmážaniu v oleji sa tentokrát oblúkom vyhýbajte. 


- Ryby - Sú bohaté na bielkoviny, zdravé tuky, vitamín D, A, vápnik, zinok a jód. Omega-3 mastné kyseliny priaznivo pôsobia na nervovú sústavu, mozog a zrak. Podobne ako pri hydinovom mäse, ani pri tepelnej úprave rýb nemusíte večer stráviť veľa času. Ryba pečená so zeleninou či zľahka orestovaná na kúsku masla a bylinkách je skvelým tipom na zdravú večeru kedykoľvek počas roka.


- Vajcia - Ďalší hodnotný zdroj bielkovín, na ktorý športovci nedajú dopustiť. Vajíčko na tvrdo je skvelé s paradajkami, mozzarellou a šalátom. Vajíčko na mäkko zase veľmi dobre chutí s restovanou koreňovou zeleninou. Vyskúšate dnes večer hubovú omeletu či bohato obloženú frittatu?


- Tvaroh - Kým väčšina syrov si vyslúžila nálepku potravín s vysokým obsahom tuku, pri príprave zdravej večere môžete bez obáv a výčitiek svedomia siahnuť po tvarohu a cottage syre. Sú cenným zdrojom bielkovín a vápnika. Vyniknú v spoločnosti pažítky, cvikle, papriky či paradajok.


- Zelenina - Stálicou v našich jedálničkoch by mala byť zelenina. Ak ste cez deň jedli v rýchlosti a nemali čas na prípravu kvalitnejšieho jedla, dobehnite tieto resty večer. Vhodné sú tmavozelené šaláty, cvikla, mrkva, kaleráb, tekvica, karfiol, cuketa a brokolica. Nemusíte ich konzumovať v surovom stave, zelenina je výborná aj na pare, zapekaná, zľahka orestovaná či dokonca v krémových polievkach.

Podeľte sa s nami o váš názor!

Aktuálne správy

reklama

TRNAVSKÝ HLAS je registrovaná ochranná známka Právne informácie | Ochrana osobných údajov | Etický kódex | Reklama | RSS | Kontakty | Nastavenie cookies | Cookies politika
Copyright © 2010-2025. Všetky práva vyhradené
Tento web beží na serveroch webhouse.sk
Mazda TANEX
reklama